Potrawy

FORUM KULINARNE.


Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

Danis
2018-02-15 09:45:22

Ja zawsze przykrywam czymś patelnię (pokrywą od garnka), gdy wiem, że tłuszcz będzie mocno pryskał.

cherycherylady
2013-06-18 09:59:53

Gdzie można kupić taki widelec i ta patelnię z dziurkami? Nie chcę zamawiać przez internet. Z góry dzięki za odpowiedź

Mastercook
2012-10-31 22:26:55

Jak dla mnie to świetne narzędzie. Szybko się przewraca i raczka jest na tyle długa, że nawet jak pryska to daleko od Ciebie ;> dzięki profilowaniu mięsko, czy co tam przewracasz nie ześlizguje się z widelca i nie wpada we wrzący olej, który oblewa Cię od stóp do głów.

minister
2012-10-13 12:49:40

3/4 wody w oleju? Bez przesady.

Sposób jest taki, że musisz trochę zainwestować w sprzęt (patelnię i sztućce), bo to BARDZO ułatwia sprawę. Do tego wiadomo, mniejszy ogień, nie wrzucasz nic mokrego i tak dalej.

Ten widelec widziałam na filmiku na YouTube i może być niezły, bo nawet jeśli tłuszcz pryska z patelni, to przewracając jedzenie nie trzymasz rąk nad patelnią, tylko z boku. Przynajmniej na filmie wyglądało to tak, że można z niego korzystać trzymając poziomo.

Mastercook
2012-10-06 06:22:35

Ja używam takiej patelni do smażenia (posiada dziurki dzięki czemu smaży się na chrupko ale nie pryska) do tego osuszam mieso przed włożeniem na patelnię, wystarczy papier (może być nawet zwykły toaletowy) no i forky czyli taki długi, profilowany widelec, umożliwiajacy bezboleśnie obracać mięsko.

Alicja23
2012-10-05 11:47:55

Witaj
Ja mam swoje sposoby na smażenie. Po pierwsze dobry olej ewentualnie oliwa. Nie najtańsze z supermarketu bo w tych jest 3/4 wody więc nie ma co się dziwić że pryskają. Po drugie nie rozgrzewaj tłuszczu do czerwoności, musi być gorący ale bez przesady, a po trzecie cokolwiek kładziesz na gorący tłuszcz postaraj się żeby było suche. Jeżeli opłukujesz mięso czy cokolwiek innego w wodzie, posmaruj je tym samym tłuszczem przed smażeniem. Proste metody a znacznie zmniejszyły moje powierzchnie do sprzątania w kuchni
Pozdrawiam

w.siecewicz
2012-10-04 23:39:32

Czy ktoś ma jakiś sposób, żeby poradzić sobie z typowymi, smażeniowymi problemami? W sensie pryskający tłuszcz, który czasem trzeba zmywać z sufitu (tak, raz mi się już tak zdarzyło...) i tak dalej..?

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.dcforum.pun.pl www.zuzlowymenag08conquer.pun.pl www.pokemongra.pun.pl www.avatarlegenda.pun.pl www.e-margonem.pun.pl