Potrawy

FORUM KULINARNE.

  • Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Napisz odpowiedź

Napisz nowego posta
Opcje

Kliknij w ciemne pole na obrazku, aby wysłać wiadomość.

Powrót

Podgląd wątku (najnowsze pierwsze)

figa
2012-09-25 11:12:48

Wiele innych ciekawych przepisów na stronie: http://kulinarnyodlot.pl/

Polecam też coś na jesienny obiad.

ja
2012-02-22 10:09:19

videk napisał:

Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.

Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.

polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie
Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej

Witam, ostrzegam przed kupowaniem tego sprzętu, ja zapłaciłem 5 tys zł a tak wygląda po 3 miesiącach:

http://w624.wrzuta.pl/obraz/266emep73Vl/3

http://w624.wrzuta.pl/obraz/30D7njRoopF/6

http://w624.wrzuta.pl/obraz/4JQByVXRkV1/5

http://w624.wrzuta.pl/obraz/7a8m8DC4xh5/4

http://w624.wrzuta.pl/obraz/9eJvfsg5KvR/1

rtf4
2012-01-14 11:20:37

videk napisał:

Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.

Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.

polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej

Spoiler:

potrawa
2011-12-20 13:09:42

Ciekawe, a jak w tym urządzeniu :[wysuszyć grzyby?

videk
2011-08-01 11:11:02

Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.

Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.

polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej

potrawa
2009-03-08 11:47:44

DZIEŃ KOBIET...

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

****************
Na ciasto:

    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1/2 l mleka
    * 2 jajka
    * 2 łyżki oleju do środka
    * olej do smażenia
    * odrobina sody
    * sól

***************
Farsz:

    * szpinak mrożony/brykiet/
    * łyżka masła
    * 1 jajko
    * 30 dkg żółtego sera

******************


   1. Do rondla dodać: zamrożony szpinak, jajo, dobrze wymieszać i dusić ok 15 minut.
   2. Dodać połowę sera i jeszcze raz poddusić ok. 1 minuty.
   3. Dodać sól do smaku.
   4. Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Na naleśnik nakładać nadzienie ze szpinaku i sera.
   5. Naleśniki zawinąć w rulony.
   6. Układać w żaroodpornym naczyniu.
   7. Każdą warstwę obłożyć startym lub pokrojonym serem.
   8. Wstawić ko kuchenki mikrofalowej na 5 minut.
   9. Podawać gorące.

*******************

smakosz
2009-02-28 12:46:46

potrawa napisał:

PYSZNE GOŁĄBKI



*************
Do gołąbków:

    * główka młodej kapusty
    * 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
    * kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
    * sól i pieprz

Do kapusty:

    * 2 łyżki oleju
    * 3 pomidory bez skórki
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 dkg kiełbasy
    * 1 cebula
    * 5 pieczarek
    * 2 młode marchewki
    * sól i pieprz

****************

   1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
   2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
   3. Przyprawić solą i pieprzem.
   4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
   5. Gotować ok. 40 minut.
   6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
   7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
   8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
   9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
  12. Podawać gorące.

*******************

Przepis wyszperany z internetu. Gołąbki z włoskiej kapusty

1 główka kapusty włoskiej
4 plastry dobrej szynki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
pieprz, sól
3/4 szklanki rosołu
1-2 łyżki mąki krupczatki

Oczyszczoną główkę kapusty wrzucić do gotującej się wody i gotować jeszcze ok. 5 minut, a następnie garnek z kapustą zdjąć z ognia, i przez ok. 10 minut moczyć tą kapustę w gorącej wodzie. Następnie ją wyjąć i ostudzić. Z zimnej kapusty zdjąć liście i osuszyć je z wody.
Na rozłożonych liściach (na jeden gołąbek przypadają po 2-3 liście średniej wielkości) rozłożyć plasterek szynki, posmarować go przecierem, posypać drobno pokrojoną cebulą, posypać solą i pieprzem. Następnie zwinąć liście i owinąć np. nitką, nadając gołąbkowi owalny kształt. Tak przygotowane gołąbki przełożyć na patelnię i delikatnie zrumienić. Następnie przełożyć je do rondla, podlać rosołkiem i dusić ok. 15 minut.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać ją do gotującego się sosu, chwilę pogotować. Sos przyprawić do smaku.

smakosz
2009-02-28 12:18:11

BRZOSKWINIE


Niskokaloryczny owoc aktywnie pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego i reguluje pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości tych owoców pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nich keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać je często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochronią również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwiniowa esencja w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe.

potrawa
2009-01-11 14:12:02

Schab z brzoskwiniami...coś z innej beczki

    * *************
    * 50 dkg schabu bez kości
    * 200 ml śmietany
    * 3 łyżki oleju
    * 4 duże brzoskwinie
    * 3 duże cebule
    * 1 łyżka masła
    * sól, pieprz, cukier, łyżeczka soku z cytryny


***********************

   1. Umyte brzoskwinie pokroić na ćwiartki.
   2. Schab natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju.
   3. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, dodać mięso i smażyć ok 15 minut.
   4. Przełożyć schab do rondla, dodać połowę pokrojonych brzoskwiń, masło i dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę i drugą część brzoskwiń, dusić 25min.
   5. Danie doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
   6. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

*****************

potrawa
2009-01-11 13:05:17

Kaczka po poznańsku


***************

    * 1 średnia kaczka
    * 1,5 kg czerwonej kapusty
    * 20 dkg winogron
    * cebula
    * szklanka czerwonego wytrawnego wina
    * 2 łyżki masła
    * majeranek
    * kilka ząbków czosnku
    * sok z cytryny
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * sól i pieprz

**********************

   1. Kaczkę umyć i natrzeć czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
   2. Ułożyć kaczkę w naczyniu i podlać wodą, piec ok 1 godziny 20 minut w temp. 180 stopni, często podlewając sosem z pieczenia.
   3. Kapustę pokroić i sparzyć, skropić sokiem z cytryny.
   4. Cebulę obrać i posiekać, a potem podsmażyć na maśle.
   5. Dodać kapustę, ziele, liść laurowy, sól i pieprz, wlać czerwone wino i dusić ok 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
   6. Pod koniec duszenia do kapusty dodać winogrona.
   7. Upieczoną kaczkę obłożyć wokół kapustą z winogronami i piec jeszcze razem ok 20 minut w tej samej temperaturze, skrapiając winem.
   8. Danie podajemy gorące.

****************

potrawa
2009-01-11 13:03:14

Naleśniki z szynką i z grzybami

************

    * 20 dkg pieczarek
    * sok z cytryny
    * 2 dkg masła
    * łyżka śmietany
    * 8 plasterków szynki
    * 300 ml śmietanki
    * 10 dkg startego żółtego sera
    * sol i pieprz

Ciasto:

    * 20 dkg maki..
    * odrobina soli..
    * 2 jajka..
    * łyżka oleju..
    * szklanka mleka.


************

   1. Do mąki dodać jajka, sól, olej, mleko i delikatnie wymieszać.
   2. Smażyć cienkie naleśniki.
   3. Drobno pokroić pieczarki i skropić je sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, odparować sos.
   4. Dodać gęstą śmietanę i ostudzić, doprawić solą i pieprzem.
   5. Odstawić i nagrzać piekarnik do temp. ok 200 stopni.
   6. Na każdym naleśniku położyć plasterek szynki, rozprowadzić pieczarki.
   7. Naleśniki zwinąć lekko ściskając ułożyć w naczyniu do pieczenia wlać połowę śmietanki i posypać startym serem.
   8. Dolać resztę śmietanki i włożyć do piekarnika na 15 minut.
   9. Zaraz podać.

**********

potrawa
2009-01-11 12:59:48

Faszerowany indyk


*************

    * 1 indyk..
    * kostka masła..
    * sok z cytryny.

Farsz:

    * 5 dkg rodzynek
    * 10 dkg obranych migdałów
    * 20 dkg wątróbek drobiowych
    * 15 dkg masła
    * 50 ml rumu
    * 30 dkg pieczonej cielęciny
    * duża cebula
    * 2 bułki
    * 5 jajek
    * sól i pieprz

***********************
Dekoracja:

    * połówki gruszek, brzoskwiń, ananasów, plasterki kiwi.

Przygotowanie:

    * indyka natrzeć solą i odstawić na pół godziny do lodówki, można skropić sokiem z cytryny.

Farsz:

   1. Posiekaną cebule zeszklić na patelni z łyżką masła.
   2. Cielęcinę zemleć z cebulą, namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami, wymieszać z posiekanymi wątróbkami drobiowymi.
   3. Żółtka utrzeć z masłem, dodać do masy.
   4. Wsypać namoczone w rumie rodzynki i rozdrobnione migdały.
   5. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać z ubitymi białkami.
   6. Napełnić indyka farszem i zaszyć otwory.
   7. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i dodać kawałki masła.
   8. Piec ok 3-4 godzinę w temp. ok 180 stopni.
   9. Po upieczeniu udekorować kawałkami owoców.

*************************

potrawa
2008-12-18 13:12:49

ROLADKI SCHABOWE....zdjęcie w galerii forum



************

    * 5 rozbitych płatów schabu
    * 6 plastrów żółtego sera
    * 5 plastrów dobrej szynki /np. Sokołów/
    * sos: pomysł na roladki schabowe w sosie pomidorowym/Winiary/

lub klasyczny sos pomidorowy

**************

   1. Na każdym plasterku schabu, położyć po plasterku szynki i żółtego sera.
   2. Zwinąć w ruloniki i przekroić na pół.
   3. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
   4. Zalać sosem wg. przepisu.
   5. Na każdej roladce położyć po pół plasterka sera.
   6. Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 40 minut.

******************

potrawa
2008-12-18 12:57:15

PYSZNE GOŁĄBKI



*************
Do gołąbków:

    * główka młodej kapusty
    * 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
    * kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
    * sól i pieprz

Do kapusty:

    * 2 łyżki oleju
    * 3 pomidory bez skórki
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 dkg kiełbasy
    * 1 cebula
    * 5 pieczarek
    * 2 młode marchewki
    * sól i pieprz

****************

   1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
   2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
   3. Przyprawić solą i pieprzem.
   4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
   5. Gotować ok. 40 minut.
   6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
   7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
   8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
   9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
  12. Podawać gorące.

*******************

potrawa
2008-12-14 16:25:08

PIEROGI KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI

*************

    * 1 jajko
    * 3 łyżki oleju plus odrobina stopionej słoninki
    * cebula
    * 70 dkg kapusty kiszonej
    * 3 dkg grzybów suszonych
    * 3 szklanki mąki
    * sól i pieprz

**************


   1. Wymieszać: mąkę, jajko, olej z odrobiną soli na ciasto.
   2. Obrać cebulę, a grzyby namoczyć i ugotować.
   3. Ugotować kapustę, posiekać i dodać przysmażoną cebulę oraz ugotowane grzyby.
   4. Doprawić do smaku.
   5. Rozwałkować ciasto na cienkie kawałki i szklanką wykrawać krążki.
   6. Na krążki nakładać po łyżce nadzienia i zlepić dobrze brzegi.
   7. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotować 5 minut od wypłynięcia.
   8. Polać stopioną słoninką.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.hh-liga.pun.pl www.duel.pun.pl www.hardcoreclan.pun.pl www.milicja.pun.pl www.salonykosmetyczne.pun.pl