Sposób żywienia osób z cukrzycą powinien opierać się na zasadach racjonalnego żywienia osób zdrowych, czyli dieta cukrzycowa powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach.
*
O bardzo regularnym spożywaniu posiłków (5 - 6 w ciągu dnia), zawsze o tych samych, stałych porach. Dzięki większej ilości mniejszych posiłków unika się uczucia głodu, a wzrost stężenia cukru we krwi, jaki normalnie następuje po jedzeniu, będzie mniejszy. *
Każdego dnia poszczególne posiłki powinny mieć zbliżony skład - pomocą służą tabele wymienników pokarmowych. *
W diecie należy uwzględnić dużą ilość niskokalorycznych warzyw - około 500- 600 g dziennie - dzięki czemu dieta osoby z cukrzycą, może nosić znamiona diety stosunkowo niskokalorycznej, ale jednocześnie objętościowej - przy spełnieniu oczywiście pozostałych kryteriów. *
Spożycie owoców nie powinno przekraczać około 300 g dziennie - ze względu na szybkość wchłaniania zawartych w owocach węglowodanów i wyższą niż w przypadku warzyw kaloryczność. Należy pamiętać o wliczaniu owoców do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych.
A co dalej ?
|