#1 2008-11-21 12:51:06

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Pomysł na soczystego kurczaka z papryką


******************

    * 1 Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami WINIARY
    * 1 kg nóżek kurczaka, ale mogą być: skrzydełka, piersi

*****************
   1. Mięso umyć.
   2. Woreczek z zapinką wyjąć z górnej części opakowania, włożyć kurczaka lub same nóżki.
   3. Wsypać Pomysł na... potrząsnąć woreczkiem, zacisnąć zapinką.
   4. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
   5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C.
   6. Piec 60 minut.

**************

A może takie danie ?




MIELONE KOTLETY BARANIE NA WARZYWACH Z SOSEM PIECZARKOWYM

*******************

    * 70 dkg baraniny z karkówki
    * 10 dkg boczku
    * 20 dkg pieczarek
    * 100 ml octu
    * 1 cebula
    * 2 bułki bez skórki namoczone w mleku
    * 1 jajko
    * mieszanka warzywna /mrożona/
    * pół kostki masła
    * 4 łyżki tartej bułki
    * sól i pieprz


Sos:

    * śmietana 18%/małe opakowanie/
    * 3 łyżki mąki
    * szklanka wywaru z pieczarek
    * odrobina kwasku cytrynowego
    * 4 szt ziela angielskiego
    * listek laurowy
    * sól i pieprz

*********************
   1. Sparzoną wrzącym octem baraninę opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę, a boczek pokroić na kawałki.
   2. Cebule obrać, utrzeć na tarce.
   3. Grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą i gotować ok 2 min.
   4. Odcedzić, wywar zachować.
   5. Odcisnąć namoczone w mleku bułki.
   6. Mięso, bułki, boczek i grzyby zemleć w maszynce. Dodać jajo, pieprz, sól.
   7. Wymieszać na jednolitą masę, z której uformować okrągłe pulpeciki.
   8. Obtoczyć je w mące.
   9. Rozgrzać w naczyniu masło, smażyć pulpeciki aż do zrumienienia po 3-4 min z każdej strony. Przełożyć na półmisek.

Sos:

   1. Do tłuszczu ze smażenia dodać mąkę, rozprowadzając ją wywarem z grzybów.
   2. Skropić kwaskiem cytrynowym, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, śmietanę i mieszając, gotować ok. 3 min.
   3. Pulpeciki włożyć do sosu, dusić na małym ogniu 15 min.
   4. Kiedy sos zgęstnieje, wyjąć.
   5. Podawać z podsmażoną na maśle mieszanką warzywną.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#2 2008-12-12 14:51:55

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Polak-Chińczyk dwa bratanki, a to może tak:


GOLONKA PO CHIŃSKU

    * 2 duże golonki
    * włoszczyzna
    * 4 dkg suszonych grzybów
    * kieliszek koniaku/ew białego wytrawnego wina/
    * 2 łyżki sosu sojowego
    * łyżeczka mielonego imbiru
    * sok z połówki cytryny
    * sól i pieprz


*****************

   1. Oczyszczone i umyte golonki ponakłuwać widelcem, natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w rondlu, przykryć, zostawić na noc w lodówce.
   2. Umyte grzyby zalać niewielką ilością wody, zostawić na noc.
   3. Do dużego rondla włożyć golonki, zalać wodą ,doprowadzić do wrzenia i gotować ok 40 minut, po czym dodać włoszczyznę, wlać namoczone grzyby i gotować na małym ogniu około 1 godziny.
   4. Miękkie golonki wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokroić na porcje.
   5. Porcje mięsa ułożyć w brytfance, posypać imbirem, skropić sosem sojowym.
   6. Wywar przecedzić, odparować, grzyby pokroić w paseczki, dodać do mięsa, zalać niewielką ilością wywaru i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut, pod koniec duszenia podlać koniakiem lub białym wytrawnym winem.
   7. Podawać z ryżem.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#3 2008-12-12 15:02:04

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

RYŻ PILAW

***************

    * 60 dkg mięsa z kurczaka
    * 60 dkg peklowanego schabu wieprzowego
    * 50 dkg ryżu
    * 1 średnia cebula
    * 3 ząbki czosnku
    * imbir mielony
    * 2 pomidory
    * odrobina tymianku
    * 2 łyżki oliwy z oliwek
    * 4 szt gożdzików
    * sól i pieprz


***************

   1. Wieprzowinę namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie, by straciła słony smak.
   2. Cebule, czosnek oraz pomidora posiekać.
   3. W garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć wszystkie składniki, z wyjątkiem mięsa wieprzowego i ryżu.
   4. Dodać pokrojonego kurczaka i poddusić kilka minut na ogniu.
   5. W tym czasie ugotować wieprzowinę.
   6. Wyjąć i pokroić na kawałki.
   7. Ryż umyć.
   8. Do garnka dodać wieprzowinę, ryż i zalać wodą, tak aby sięgała 3 cm powyżej składników.
   9. Doprowadzić do wrzenia i prużyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok 40 minut.

******************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#4 2008-12-14 16:25:08

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

PIEROGI KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI

*************

    * 1 jajko
    * 3 łyżki oleju plus odrobina stopionej słoninki
    * cebula
    * 70 dkg kapusty kiszonej
    * 3 dkg grzybów suszonych
    * 3 szklanki mąki
    * sól i pieprz

**************


   1. Wymieszać: mąkę, jajko, olej z odrobiną soli na ciasto.
   2. Obrać cebulę, a grzyby namoczyć i ugotować.
   3. Ugotować kapustę, posiekać i dodać przysmażoną cebulę oraz ugotowane grzyby.
   4. Doprawić do smaku.
   5. Rozwałkować ciasto na cienkie kawałki i szklanką wykrawać krążki.
   6. Na krążki nakładać po łyżce nadzienia i zlepić dobrze brzegi.
   7. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotować 5 minut od wypłynięcia.
   8. Polać stopioną słoninką.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#5 2008-12-18 12:57:15

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

PYSZNE GOŁĄBKI



*************
Do gołąbków:

    * główka młodej kapusty
    * 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
    * kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
    * sól i pieprz

Do kapusty:

    * 2 łyżki oleju
    * 3 pomidory bez skórki
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 dkg kiełbasy
    * 1 cebula
    * 5 pieczarek
    * 2 młode marchewki
    * sól i pieprz

****************

   1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
   2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
   3. Przyprawić solą i pieprzem.
   4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
   5. Gotować ok. 40 minut.
   6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
   7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
   8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
   9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
  12. Podawać gorące.

*******************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#6 2008-12-18 13:12:49

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

ROLADKI SCHABOWE....zdjęcie w galerii forum



************

    * 5 rozbitych płatów schabu
    * 6 plastrów żółtego sera
    * 5 plastrów dobrej szynki /np. Sokołów/
    * sos: pomysł na roladki schabowe w sosie pomidorowym/Winiary/

lub klasyczny sos pomidorowy

**************

   1. Na każdym plasterku schabu, położyć po plasterku szynki i żółtego sera.
   2. Zwinąć w ruloniki i przekroić na pół.
   3. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
   4. Zalać sosem wg. przepisu.
   5. Na każdej roladce położyć po pół plasterka sera.
   6. Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 40 minut.

******************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#7 2009-01-11 12:59:48

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Faszerowany indyk


*************

    * 1 indyk..
    * kostka masła..
    * sok z cytryny.

Farsz:

    * 5 dkg rodzynek
    * 10 dkg obranych migdałów
    * 20 dkg wątróbek drobiowych
    * 15 dkg masła
    * 50 ml rumu
    * 30 dkg pieczonej cielęciny
    * duża cebula
    * 2 bułki
    * 5 jajek
    * sól i pieprz

***********************
Dekoracja:

    * połówki gruszek, brzoskwiń, ananasów, plasterki kiwi.

Przygotowanie:

    * indyka natrzeć solą i odstawić na pół godziny do lodówki, można skropić sokiem z cytryny.

Farsz:

   1. Posiekaną cebule zeszklić na patelni z łyżką masła.
   2. Cielęcinę zemleć z cebulą, namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami, wymieszać z posiekanymi wątróbkami drobiowymi.
   3. Żółtka utrzeć z masłem, dodać do masy.
   4. Wsypać namoczone w rumie rodzynki i rozdrobnione migdały.
   5. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać z ubitymi białkami.
   6. Napełnić indyka farszem i zaszyć otwory.
   7. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i dodać kawałki masła.
   8. Piec ok 3-4 godzinę w temp. ok 180 stopni.
   9. Po upieczeniu udekorować kawałkami owoców.

*************************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#8 2009-01-11 13:03:14

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Naleśniki z szynką i z grzybami

************

    * 20 dkg pieczarek
    * sok z cytryny
    * 2 dkg masła
    * łyżka śmietany
    * 8 plasterków szynki
    * 300 ml śmietanki
    * 10 dkg startego żółtego sera
    * sol i pieprz

Ciasto:

    * 20 dkg maki..
    * odrobina soli..
    * 2 jajka..
    * łyżka oleju..
    * szklanka mleka.


************

   1. Do mąki dodać jajka, sól, olej, mleko i delikatnie wymieszać.
   2. Smażyć cienkie naleśniki.
   3. Drobno pokroić pieczarki i skropić je sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, odparować sos.
   4. Dodać gęstą śmietanę i ostudzić, doprawić solą i pieprzem.
   5. Odstawić i nagrzać piekarnik do temp. ok 200 stopni.
   6. Na każdym naleśniku położyć plasterek szynki, rozprowadzić pieczarki.
   7. Naleśniki zwinąć lekko ściskając ułożyć w naczyniu do pieczenia wlać połowę śmietanki i posypać startym serem.
   8. Dolać resztę śmietanki i włożyć do piekarnika na 15 minut.
   9. Zaraz podać.

**********


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#9 2009-01-11 13:05:17

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Kaczka po poznańsku


***************

    * 1 średnia kaczka
    * 1,5 kg czerwonej kapusty
    * 20 dkg winogron
    * cebula
    * szklanka czerwonego wytrawnego wina
    * 2 łyżki masła
    * majeranek
    * kilka ząbków czosnku
    * sok z cytryny
    * liść laurowy
    * ziele angielskie
    * sól i pieprz

**********************

   1. Kaczkę umyć i natrzeć czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
   2. Ułożyć kaczkę w naczyniu i podlać wodą, piec ok 1 godziny 20 minut w temp. 180 stopni, często podlewając sosem z pieczenia.
   3. Kapustę pokroić i sparzyć, skropić sokiem z cytryny.
   4. Cebulę obrać i posiekać, a potem podsmażyć na maśle.
   5. Dodać kapustę, ziele, liść laurowy, sól i pieprz, wlać czerwone wino i dusić ok 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
   6. Pod koniec duszenia do kapusty dodać winogrona.
   7. Upieczoną kaczkę obłożyć wokół kapustą z winogronami i piec jeszcze razem ok 20 minut w tej samej temperaturze, skrapiając winem.
   8. Danie podajemy gorące.

****************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#10 2009-01-11 14:12:02

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Schab z brzoskwiniami...coś z innej beczki

    * *************
    * 50 dkg schabu bez kości
    * 200 ml śmietany
    * 3 łyżki oleju
    * 4 duże brzoskwinie
    * 3 duże cebule
    * 1 łyżka masła
    * sól, pieprz, cukier, łyżeczka soku z cytryny


***********************

   1. Umyte brzoskwinie pokroić na ćwiartki.
   2. Schab natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju.
   3. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, dodać mięso i smażyć ok 15 minut.
   4. Przełożyć schab do rondla, dodać połowę pokrojonych brzoskwiń, masło i dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę i drugą część brzoskwiń, dusić 25min.
   5. Danie doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
   6. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

*****************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#11 2009-02-28 12:18:11

smakosz

Gość

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

BRZOSKWINIE


Niskokaloryczny owoc aktywnie pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego i reguluje pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości tych owoców pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nich keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać je często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochronią również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwiniowa esencja w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe.

#12 2009-02-28 12:46:46

smakosz

Gość

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

potrawa napisał:

PYSZNE GOŁĄBKI



*************
Do gołąbków:

    * główka młodej kapusty
    * 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
    * kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
    * sól i pieprz

Do kapusty:

    * 2 łyżki oleju
    * 3 pomidory bez skórki
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 dkg kiełbasy
    * 1 cebula
    * 5 pieczarek
    * 2 młode marchewki
    * sól i pieprz

****************

   1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
   2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
   3. Przyprawić solą i pieprzem.
   4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
   5. Gotować ok. 40 minut.
   6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
   7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
   8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
   9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
  12. Podawać gorące.

*******************

Przepis wyszperany z internetu. Gołąbki z włoskiej kapusty

1 główka kapusty włoskiej
4 plastry dobrej szynki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
pieprz, sól
3/4 szklanki rosołu
1-2 łyżki mąki krupczatki

Oczyszczoną główkę kapusty wrzucić do gotującej się wody i gotować jeszcze ok. 5 minut, a następnie garnek z kapustą zdjąć z ognia, i przez ok. 10 minut moczyć tą kapustę w gorącej wodzie. Następnie ją wyjąć i ostudzić. Z zimnej kapusty zdjąć liście i osuszyć je z wody.
Na rozłożonych liściach (na jeden gołąbek przypadają po 2-3 liście średniej wielkości) rozłożyć plasterek szynki, posmarować go przecierem, posypać drobno pokrojoną cebulą, posypać solą i pieprzem. Następnie zwinąć liście i owinąć np. nitką, nadając gołąbkowi owalny kształt. Tak przygotowane gołąbki przełożyć na patelnię i delikatnie zrumienić. Następnie przełożyć je do rondla, podlać rosołkiem i dusić ok. 15 minut.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać ją do gotującego się sosu, chwilę pogotować. Sos przyprawić do smaku.

#13 2009-03-08 11:47:44

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

DZIEŃ KOBIET...

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

****************
Na ciasto:

    * 2 szklanki mąki pszennej
    * 1/2 l mleka
    * 2 jajka
    * 2 łyżki oleju do środka
    * olej do smażenia
    * odrobina sody
    * sól

***************
Farsz:

    * szpinak mrożony/brykiet/
    * łyżka masła
    * 1 jajko
    * 30 dkg żółtego sera

******************


   1. Do rondla dodać: zamrożony szpinak, jajo, dobrze wymieszać i dusić ok 15 minut.
   2. Dodać połowę sera i jeszcze raz poddusić ok. 1 minuty.
   3. Dodać sól do smaku.
   4. Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Na naleśnik nakładać nadzienie ze szpinaku i sera.
   5. Naleśniki zawinąć w rulony.
   6. Układać w żaroodpornym naczyniu.
   7. Każdą warstwę obłożyć startym lub pokrojonym serem.
   8. Wstawić ko kuchenki mikrofalowej na 5 minut.
   9. Podawać gorące.

*******************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#14 2011-08-01 11:11:02

videk

Gość

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.

Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.

polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej

#15 2011-12-20 13:09:42

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CIEKAWE DANIA NA KAŻDĄ OKAZJE

Ciekawe, a jak w tym urządzeniu :[wysuszyć grzyby?


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.koty-i-psy-wojna-trwa.pun.pl www.transnowak.pun.pl www.dill.pun.pl www.panorama.pun.pl www.pokemonmistrzgry.pun.pl