FORUM KULINARNE.
Wiele innych ciekawych przepisów na stronie: http://kulinarnyodlot.pl/
Polecam też coś na jesienny obiad.
videk napisał:
Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.
Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.
polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie
Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej
Witam, ostrzegam przed kupowaniem tego sprzętu, ja zapłaciłem 5 tys zł a tak wygląda po 3 miesiącach:
http://w624.wrzuta.pl/obraz/266emep73Vl/3
http://w624.wrzuta.pl/obraz/30D7njRoopF/6
http://w624.wrzuta.pl/obraz/4JQByVXRkV1/5
http://w624.wrzuta.pl/obraz/7a8m8DC4xh5/4
http://w624.wrzuta.pl/obraz/9eJvfsg5KvR/1
videk napisał:
Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.
Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.
polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej
Spoiler:
Ciekawe, a jak w tym urządzeniu :[wysuszyć grzyby?
Lubisz gotować? Z Varadero będzie to znacznie łatwiejsze, nie lubisz gotować? Z Varadero gotowanie stanie się przyjemnością.
Czym jest Varadero? To wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, dzięki któremu w znacznym stopniu ułatwia prace w kuchni. Unikalna technologia na polskim rynku i niemiecka produkcja gwarantują nową jakość gotowania z Varadero. Urządzenie zadebiutowało w połowie czerwca br., a już dziś posiada szerokie grono zadowolonych użytkowników. Varadero to grill, rondel, patelnia, piekarnik, opiekacz, toster, czy gofrownica w jednym urządzeniu wzorowanym na grillach dużej gastronomii, zachowuje naturalny smak potraw oraz wartości odżywcze, oszczędzając czas i energię. Uniwersalne zastosowanie urządzenia pozwala na przyrządzenie zarówno potraw kuchni tradycyjnej, jak i wykwintnych dań i wyszukanych potraw z każdego zakątka świata. Dużą zaletą posiłków z Varadero jest przyrządzanie potraw bez dodatków tłuszczy, co czyni posiłek nie tylko smacznym, ale i zdrowym. Urządzenie dzięki swoim niewielkim rozmiarom może być wykorzystane w kuchni, ale także na pikniku, czy wakacyjnym wyjeździe.
polecam odwiedziny na www.v-dero.blogspot.com urządzenie kuchni to istotna rzecz, wielofunkcyjne urządzenie Varadero z pewnością ułatwi zarządzanie przestrzenią kuchni, jak i poprawi jakość gotowania każdej gospodyni domowej
DZIEŃ KOBIET...
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
****************
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 l mleka
* 2 jajka
* 2 łyżki oleju do środka
* olej do smażenia
* odrobina sody
* sól
***************
Farsz:
* szpinak mrożony/brykiet/
* łyżka masła
* 1 jajko
* 30 dkg żółtego sera
******************
1. Do rondla dodać: zamrożony szpinak, jajo, dobrze wymieszać i dusić ok 15 minut.
2. Dodać połowę sera i jeszcze raz poddusić ok. 1 minuty.
3. Dodać sól do smaku.
4. Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Na naleśnik nakładać nadzienie ze szpinaku i sera.
5. Naleśniki zawinąć w rulony.
6. Układać w żaroodpornym naczyniu.
7. Każdą warstwę obłożyć startym lub pokrojonym serem.
8. Wstawić ko kuchenki mikrofalowej na 5 minut.
9. Podawać gorące.
*******************
potrawa napisał:
PYSZNE GOŁĄBKI
*************
Do gołąbków:
* główka młodej kapusty
* 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
* kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
* sól i pieprz
Do kapusty:
* 2 łyżki oleju
* 3 pomidory bez skórki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 5 dkg kiełbasy
* 1 cebula
* 5 pieczarek
* 2 młode marchewki
* sól i pieprz
****************
1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
3. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
5. Gotować ok. 40 minut.
6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
10. Doprawić solą i pieprzem.
11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
12. Podawać gorące.
*******************
Przepis wyszperany z internetu. Gołąbki z włoskiej kapusty
1 główka kapusty włoskiej
4 plastry dobrej szynki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula
pieprz, sól
3/4 szklanki rosołu
1-2 łyżki mąki krupczatki
Oczyszczoną główkę kapusty wrzucić do gotującej się wody i gotować jeszcze ok. 5 minut, a następnie garnek z kapustą zdjąć z ognia, i przez ok. 10 minut moczyć tą kapustę w gorącej wodzie. Następnie ją wyjąć i ostudzić. Z zimnej kapusty zdjąć liście i osuszyć je z wody.
Na rozłożonych liściach (na jeden gołąbek przypadają po 2-3 liście średniej wielkości) rozłożyć plasterek szynki, posmarować go przecierem, posypać drobno pokrojoną cebulą, posypać solą i pieprzem. Następnie zwinąć liście i owinąć np. nitką, nadając gołąbkowi owalny kształt. Tak przygotowane gołąbki przełożyć na patelnię i delikatnie zrumienić. Następnie przełożyć je do rondla, podlać rosołkiem i dusić ok. 15 minut.
W 1/3 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać ją do gotującego się sosu, chwilę pogotować. Sos przyprawić do smaku.
BRZOSKWINIE
Niskokaloryczny owoc aktywnie pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego i reguluje pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości tych owoców pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nich keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać je często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochronią również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwiniowa esencja w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe.
Schab z brzoskwiniami...coś z innej beczki
* *************
* 50 dkg schabu bez kości
* 200 ml śmietany
* 3 łyżki oleju
* 4 duże brzoskwinie
* 3 duże cebule
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz, cukier, łyżeczka soku z cytryny
***********************
1. Umyte brzoskwinie pokroić na ćwiartki.
2. Schab natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na gorącym oleju.
3. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, dodać mięso i smażyć ok 15 minut.
4. Przełożyć schab do rondla, dodać połowę pokrojonych brzoskwiń, masło i dusić pod przykryciem. Dodać śmietanę i drugą część brzoskwiń, dusić 25min.
5. Danie doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
6. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
*****************
Kaczka po poznańsku
***************
* 1 średnia kaczka
* 1,5 kg czerwonej kapusty
* 20 dkg winogron
* cebula
* szklanka czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki masła
* majeranek
* kilka ząbków czosnku
* sok z cytryny
* liść laurowy
* ziele angielskie
* sól i pieprz
**********************
1. Kaczkę umyć i natrzeć czosnkiem z solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
2. Ułożyć kaczkę w naczyniu i podlać wodą, piec ok 1 godziny 20 minut w temp. 180 stopni, często podlewając sosem z pieczenia.
3. Kapustę pokroić i sparzyć, skropić sokiem z cytryny.
4. Cebulę obrać i posiekać, a potem podsmażyć na maśle.
5. Dodać kapustę, ziele, liść laurowy, sól i pieprz, wlać czerwone wino i dusić ok 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
6. Pod koniec duszenia do kapusty dodać winogrona.
7. Upieczoną kaczkę obłożyć wokół kapustą z winogronami i piec jeszcze razem ok 20 minut w tej samej temperaturze, skrapiając winem.
8. Danie podajemy gorące.
****************
Naleśniki z szynką i z grzybami
************
* 20 dkg pieczarek
* sok z cytryny
* 2 dkg masła
* łyżka śmietany
* 8 plasterków szynki
* 300 ml śmietanki
* 10 dkg startego żółtego sera
* sol i pieprz
Ciasto:
* 20 dkg maki..
* odrobina soli..
* 2 jajka..
* łyżka oleju..
* szklanka mleka.
************
1. Do mąki dodać jajka, sól, olej, mleko i delikatnie wymieszać.
2. Smażyć cienkie naleśniki.
3. Drobno pokroić pieczarki i skropić je sokiem z cytryny, podsmażyć na maśle, odparować sos.
4. Dodać gęstą śmietanę i ostudzić, doprawić solą i pieprzem.
5. Odstawić i nagrzać piekarnik do temp. ok 200 stopni.
6. Na każdym naleśniku położyć plasterek szynki, rozprowadzić pieczarki.
7. Naleśniki zwinąć lekko ściskając ułożyć w naczyniu do pieczenia wlać połowę śmietanki i posypać startym serem.
8. Dolać resztę śmietanki i włożyć do piekarnika na 15 minut.
9. Zaraz podać.
**********
Faszerowany indyk
*************
* 1 indyk..
* kostka masła..
* sok z cytryny.
Farsz:
* 5 dkg rodzynek
* 10 dkg obranych migdałów
* 20 dkg wątróbek drobiowych
* 15 dkg masła
* 50 ml rumu
* 30 dkg pieczonej cielęciny
* duża cebula
* 2 bułki
* 5 jajek
* sól i pieprz
***********************
Dekoracja:
* połówki gruszek, brzoskwiń, ananasów, plasterki kiwi.
Przygotowanie:
* indyka natrzeć solą i odstawić na pół godziny do lodówki, można skropić sokiem z cytryny.
Farsz:
1. Posiekaną cebule zeszklić na patelni z łyżką masła.
2. Cielęcinę zemleć z cebulą, namoczonymi w mleku i odciśniętymi bułkami, wymieszać z posiekanymi wątróbkami drobiowymi.
3. Żółtka utrzeć z masłem, dodać do masy.
4. Wsypać namoczone w rumie rodzynki i rozdrobnione migdały.
5. Przyprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać z ubitymi białkami.
6. Napełnić indyka farszem i zaszyć otwory.
7. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance i dodać kawałki masła.
8. Piec ok 3-4 godzinę w temp. ok 180 stopni.
9. Po upieczeniu udekorować kawałkami owoców.
*************************
ROLADKI SCHABOWE....zdjęcie w galerii forum
************
* 5 rozbitych płatów schabu
* 6 plastrów żółtego sera
* 5 plastrów dobrej szynki /np. Sokołów/
* sos: pomysł na roladki schabowe w sosie pomidorowym/Winiary/
lub klasyczny sos pomidorowy
**************
1. Na każdym plasterku schabu, położyć po plasterku szynki i żółtego sera.
2. Zwinąć w ruloniki i przekroić na pół.
3. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
4. Zalać sosem wg. przepisu.
5. Na każdej roladce położyć po pół plasterka sera.
6. Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 40 minut.
******************
PYSZNE GOŁĄBKI
*************
Do gołąbków:
* główka młodej kapusty
* 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
* kasza gryczana w woreczkach /2 sztuki/
* sól i pieprz
Do kapusty:
* 2 łyżki oleju
* 3 pomidory bez skórki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 5 dkg kiełbasy
* 1 cebula
* 5 pieczarek
* 2 młode marchewki
* sól i pieprz
****************
1. Kapustę sparzyć i oddzielić liście, a środek z kapusty pokroić w kostkę i odstawić.
2. Kaszę gryczaną obgotować ok. 10 minut, a potem wyjąć z woreczków i wymieszać z mielonym mięsem.
3. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Farsz mięsny zawijać w liście kapusty.
5. Gotować ok. 40 minut.
6. W tym czasie zeszklić na oleju: cebulę, umyte i pokrojone pieczarki, kiełbasę pokrojoną w kostkę.
7. Dodać posiekane pomidory i pokrojoną w kostkę marchewkę.
8. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.
9. Wszystko wymieszać z odstawioną kapustą i poddusić ok. 15 minut.
10. Doprawić solą i pieprzem.
11. Na talerzu umieścić po dwa gołąbki, a wokół obłożyć kapustą.
12. Podawać gorące.
*******************
PIEROGI KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI
*************
* 1 jajko
* 3 łyżki oleju plus odrobina stopionej słoninki
* cebula
* 70 dkg kapusty kiszonej
* 3 dkg grzybów suszonych
* 3 szklanki mąki
* sól i pieprz
**************
1. Wymieszać: mąkę, jajko, olej z odrobiną soli na ciasto.
2. Obrać cebulę, a grzyby namoczyć i ugotować.
3. Ugotować kapustę, posiekać i dodać przysmażoną cebulę oraz ugotowane grzyby.
4. Doprawić do smaku.
5. Rozwałkować ciasto na cienkie kawałki i szklanką wykrawać krążki.
6. Na krążki nakładać po łyżce nadzienia i zlepić dobrze brzegi.
7. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotować 5 minut od wypłynięcia.
8. Polać stopioną słoninką.