Potrawy

FORUM KULINARNE.


#1 2008-11-30 12:10:18

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

JEDZMY RYBY !

Matiasy w warzywach

    * 1 seler /korzeń/
    * 1 kg matiasów
    * 5 marchewek
    * 3 średnie cebule
    * 2 pietruszki /korzeń/
    * olej
    * koncentrat pomidorowy
    * ziele angielskie, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, sól

*******************

   1. Umyte i obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, seler trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę kroimy na krążki.
   2. Całość podsmażamy na oleju w kolejności cebula i potem reszta, dolewamy troszkę wody i dusimy.
   3. W trakcie dodajemy przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, ziarenka pieprzu, a następnie koncentrat pomidorowy.
   4. Mieszamy i dusimy.
   5. Pozostawiamy do ostygnięcia.
   6. W trakcie duszenia lub wcześniej przygotowujemy sobie matiasy: moczymy w wodzie/ok 2 godzin/.
   7. Wodę odcedzamy i ryby kroimy w dzwonki.
   8. Dodajemy do przestudzonych warzyw.
   9. Całość mieszamy i układamy warstwami w szklanej miseczce.

*********************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#2 2008-11-30 12:16:21

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Paski łososia w winie


****************

    * szklanka białego wytrawnego wina
    * 1 plaster chrzanu
    * 50 dkg wędzonych pasków łososia
    * 3 cebule
    * sok z 1/2 cytryny
    * 8 liści kapusty włoskiej
    * 2 łyżki oleju
    * sól i pieprz

*******************

   1. Cebulę obrać i drobno pokroić.
   2. Umieścić w rondlu.
   3. Wlać wino.
   4. Zagotować i podpalić.
   5. Przykryć i odparować ok. 3/4 płynu.
   6. Dodać plasterek chrzanu i zostawić na kilka minut.
   7. Wlać sok z cytryny i odstawić. Łososia przyprawić solą, pieprzem i ułożyć na żaroodpornym półmisku, przykryć i gotować na parze przez 2 minuty.
   8. Liście kapusty pokroić w paseczki i smażyć kilka minut. Kapustę rozłożyć na talerzach i przykryć plastrami łososia.
   9. Z sosu wyjąć chrzan i polać łososia.
  10. Podawać.

*********
ZDJĘCIA POTRAW W GALERII FORUM.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#3 2008-12-20 16:29:14

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Pan karp w galarecie...zdjęcie patrz w galerii forum



*********************

    * 1 średni karp
    * włoszczyzna: pietruszka, 2 marchewki, seler, por
    * 3 łyżeczki żelatyny
    * gotowane jajko do dekoracji
    * kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    * sól i pieprz

***********************
1. Gotujemy wywar z rybiej głowy i ogona, a po kilku minutach dodajemy włoszczyznę.
2. Po 40 minutach dodajemy karpia w kawałkach.
3. Po 15 minutach delikatnie wyjmujemy rybę, a wywar odcedzamy i doprawiamy do smaku.
4. Z ryby wyjmujemy grube ości, a do wywaru dodajemy żelatynę /nie gotować/.
5. Rybę układamy na półmisku i ozdabiamy jajkiem na twardo, marchewką itp.
6. Gorącym i czystym wywarem delikatnie zalewamy karpia.
7. Danie jest gotowe po kilku godzinach.

**************************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#4 2008-12-30 12:31:00

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Śledzie z tartymi ziemniaczkami

***************

    * 5 sztuk matiasów
    * 4 średnie ugotowane i starte ziemniaki
    * pół łyżeczki łagodnej papryki
    * 2 łyżki oliwy
    * mały majonez
    * 2 cebule

*************

   1. Wypłukane śledzie pokroić na kawałki.
   2. Oliwę wymieszać z sypką papryką.
   3. Cebule pokroić w drobną kosteczkę.
   4. Matiasy, ziemniaki, cebulę i majonez dzielimy na dwie części.
   5. W naczyniu układać warstwami: cebulkę, śledzie, ziemniaki, majonez. Czynność powtórzyć. Pierwszą warstwę śledzi polać oliwą z papryką.
   6. Wierzch udekorować sypką papryką.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#5 2009-01-11 12:52:30

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Dorsz pieczony z ziemniaczkami



**********

    * 1 kg ziemniaków
    * 3 dkg masła
    * 3 łyżki oliwy z oliwek
    * 15 dkg pokrojonych i sparzonych pieczarek
    * 1 kg dorsza
    * sól i pieprz

Do sosu:

    * pęczek pietruszki..
    * dwie łyżki wywaru rybnego..

******************

    * Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
    * Po ugotowaniu rozgnieść widelcem, dodać masło, oliwę, pieczarki, przyprawy.
    * Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
    * Na patelni mocno usmażyć dorsza.


Przygotować sos:

   1. Zagotować wywar rybny i dodać posiekaną pietruszkę.
   2. Ułożyć warstwę ziemniaków z pieczarkami .
   3. Położyć dorsza i dookoła polać niewielką ilością sosu.
   4. Resztę sosu podać w sosjerce.

*******************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#6 2009-01-11 12:54:05

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Warzywa z pstrągiem



*************

    * 4 upieczone pstrągi
    * 3 kolorowe papryki
    * por
    * 1/2 kalafiora
    * 20 dkg bobu
    * 3 marchewki
    * 2 łyżki oliwy
    * po kilka gałązek: rozmarynu, tymianku, oregano i listków bazylii /mogą być suszone/
    * 3 ziarenka ziela angielskiego
    * liść laurowy
    * 4 łyżki sosu sojowego
    * sok z cytryny
    * sól i pieprz

*****************

   1. Papryki umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
   2. Bób umyć.
   3. Marchewki obrać, pokroić w słupki.
   4. Por oczyścić.
   5. Kalafior podzielić na różyczki i umyć.
   6. Warzywami napełnić papryki, ułożyć na wkładce do gotowania na parze, skropić oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą oraz pieprzem.
   7. W garnku zagotować 2 szklanki wody z gałązkami ziół /lub wsypać suszone/, zielem angielskim i listkiem laurowym.
   8. Włożyć koszyczek z warzywami, przykryć, gotować na parze ok.15 minut.
   9. Warzywa podawać z upieczonymi pstrągami.

*********************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#7 2009-01-11 12:55:49

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

Dorsz ze szpinakiem


***************

    * 4 filety z dorsza
    * 1 kg szpinaku
    * 2 czerwone cebule
    * cytryna
    * 3 ząbki czosnku
    * 2 łyżki oliwy
    * łyżeczka musztardy
    * 2 łyżki sosu sojowego
    * sól i pieprz
    * koperek suszony


******************

   1. Cytrynę sparzyć, osuszyć i wycisnąć sok.
   2. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
   3. Filety rybne umyć, osuszyć.
   4. Natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
   5. Przykryć, wstawić do lodówki na 30 minut.
   6. Szpinak umyć, osuszyć.
   7. Cebule obrać i pokroić w krążki.
   8. W koszyczku do gotowania na parze ułożyć filety rybne, krążki cebuli i szpinak.
   9. Gotować na parze pod przykryciem ok. 20 minut.
  10. Wyjąć, filety skropić oliwą i sosem sojowym.
  11. Posypać suszonym koperkiem.
  12. Podawać najlepiej z ryżem.

****************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#8 2009-01-18 12:51:49

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

LEKKA ZUPA Z DORSZA....dla smakoszy


*******************

    * 3 sztuki dorsza
    * włoszczyzna plus jedna cebula
    * kilka suszonych grzybów
    * 2 żółtka
    * posiekana natka pietruszki
    * sól i pieprz
    * szklanka kwaśnej śmietany

*************

   1. Umyte ryby włożyć do 1.5 l wrzącej wody.
   2. Włoszczyznę i cebulę dokładnie oczyścić i dodać do ryby razem z umytymi suszonymi grzybami. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
   3. Rybę wyjąć z wywaru, gdy będzie miękka, starannie oczyścić z ości, mięso podzielić na małe kawałki.
   4. Wywar nadal gotować, aż grzyby będą miękkie, następnie przecedzić.
   5. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody.
   6. Żółtka połączyć ze śmietaną i wymieszać, dodać do wywaru i podgrzewać, stale mieszając.
   7. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
   8. Do zupy włożyć rybę, delikatnie wymieszać i podgrzać.
   9. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Można podawać z pieczywem.

***********


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#9 2009-01-18 12:55:16

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: JEDZMY RYBY !

PASTA Z MAKRELI...ryba w innej postaci


     *****************
    * 2 duże wędzone makrele/bez skórki i ości/
    * 5 ugotowanych na twardo jajek/bez skorupek/
    * marchewka, kawałek selera, pietruszka/oczyszczone i ugotowane/
    * zielony groszek i kukurydza z puszki
    * oliwa z oliwek
    * sól i pieprz
    * majonez/najlepiej Winiary/

*******************

   1. Wszystkie składniki/oprócz kukurydzy, majonezu i groszku/mielimy w maszynce.
   2. Dodajemy groszek, kukurydze, majonez i przyprawy wg. smaku.
   3. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
   4. Najlepiej smakuje z pieczywem.

************************


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.transnowak.pun.pl www.koty-i-psy-wojna-trwa.pun.pl www.92tzb.pun.pl www.pokemonmistrzgry.pun.pl www.dill.pun.pl