Potrawy

FORUM KULINARNE.


#1 2008-12-10 12:51:08

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

ŚWIĄTECZNA KUCHNIA- dawniej i dziś

Wigilia Bożego Narodzenia... dawniej

Zgodnie z tradycją ludową, Wigilia kończyła stary i jednocześnie rozpoczynała nowy rok. Wierzono powszechnie, że ów dzień i noc są porą cudów, powrotem do czasów rajskiej szczęśliwości i obfitości. Najważniejsza tego dnia jest wieczerza, do której zasiadano wraz z ukazaniem się na niebie pierwszej gwiazdki. Każdy region naszego kraju miał - i ma - charakterystyczne dla siebie świąteczne zwyczaje i obyczaje. Posiłek wigilijny, zwany także postnikiem, pośnikiem, kutią lub wilią,  to specyficzna kolacja pod wieloma względami. Niezależnie od głębokości naszych przeżyć religijnych w tym czasie, nikt z nas nie zastanawia się jakie będzie menu w tym dniu. Jest o­no ustalane przez pokolenia, a przepisy przekazywane są z rąk matek na ręce córek. Każdy wie, ile potraw powinno się znaleźć na wigilijnym stole, ale nie wszędzie w Polsce te potrawy smakują identycznie. Powszechnym zwyczajem jest, aby przed rozpoczęciem wieczerzy podzielić się ze wszystkimi opłatkiem, składając przy tym życzenia zdrowia i pomyślności.

  Niegdyś na ucztę wigilijną przygotowywano wyłącznie potrawy z płodów ziemi, a więc zgodnie z porzekadłem – „z wszystkiego, co w polu, w lesie, w wodzie i w ogrodzie”.
  Liczba dań i ich zestaw były zwyczajowo ustalone, choć różne, w zależności od regionu Polski, zamożności gospodarzy, ich statusu społecznego. Mogło ich być na przykład dwanaście, jedenaście, dziewięć, siedem. Im więcej, tym nadchodzący rok miał być bardziej obfity w dostatek i pomyślność. Trudno wymienić wszystko, co stawiano na stołach w wigilijny wieczór. Niektóre potrawy przetrwały do dziś.

Wigilia Bożego Narodzenia...dziś

Jadłospis współczesny wzbogacił się o smażone ryby słodkowodne i różne rodzaje słodkich ciast. Ryby, które obecnie są najważniejszym daniem wigilijnym, pojawiły się na stołach o wiele później niż tradycyjne potrawy ze zbóż, warzyw, grzybów i owoców. Na Pomorzu tradycyjnym daniem wigilijnym był gotowany węgorz. Specjalnością kuchni polskiej były niegdyś karp lub szczupak w "szarym sosie" z dodatkiem warzyw, migdałów, rodzynek, korzeni, wina, piwa, a także "krążki" - czyli ryba faszerowana w galarecie.
  Kuchnia polska słynie także z ciast i deserów wigilijnych, przede wszystkim ze strucli makowej, miodowych pierników i deseru z przyrządzanego na słodko maku z miodem i bakaliami, podawanego z kruchymi ciasteczkami, które niegdyś nazywano łamańcami lub kruchalcami. Na Suwalszczyźnie piecze się sękacze, a od paru lat modne stało się także przygotowywanie „mrowiska”. Mrowisko robi się z kruchego ciasta, cienko rozwałkowuje i kroi na paski. Potem piecze i układa w kopiec, dodaje się polewy miodowej, by kawałki ciasta się skleiły. Przysmak musi być przyprawiony bakaliami i makiem, aby przypominał właśnie mrowisko.

  Większość najdawniejszych wigilijnych potraw zniknęła całkowicie z domowych świątecznych jadłospisów (z wyjątkiem kutii). Wraz z upływem czasu i potrawy wigilijne musiały ulec zmianie. Jednak Polacy, jako społeczeństwo bardziej konserwatywne aniżeli liberalne, są przywiązani do tradycji. Przecież wielu z nas, pomimo zniesienia zakazu jedzenia mięsa, nadal powstrzymuje się od jego spożywania w tym szczególnym dniu.

  Obecna wieczerza wigilijna, chociaż postna, jest za to bardzo obfita i urozmaicona.   Obserwując szał zakupów i przygotowań w okresie przedświątecznym, można odnieść wrażenie, iż jest to przerost formy nad treścią. Życzmy sobie prostoty dań, ale nie prostoty uczuć, rodzinnej krzątaniny, ale nie uciążliwego zabiegania oraz czasu spędzonego wyłącznie z najbliższymi, który przecież jest najcenniejszy...

Przeczytaj całość: IFORMATOR EDUKACJA http://www.edukacjawpolsce.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=784


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#2 2008-12-12 14:45:25

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: ŚWIĄTECZNA KUCHNIA- dawniej i dziś

A wnioski?

Narodowe dzieje sprawiły, że wigilia wpisała się w polską tradycję jako wieczór zadumy, refleksji, prawdziwego zbliżenia. Niewiele dzisiaj zachowało się prastarych obyczajów i niewielu ludzi je praktykuje w swych domach. Brakuje na naszych stołach dwunastu rybnych dań, ale jeśli nawet pojawi się tylko pięć potraw-zachowajmy pogodę ducha i bądźmy dla siebie życzliwi.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#3 2009-01-11 12:41:29

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: ŚWIĄTECZNA KUCHNIA- dawniej i dziś

A w Wielkanoc?

Zwyczajem było, że na Wielkanoc bogatsi dzielili się jadłem z biednymi. Z dworu zanoszono do wsi kosze z darami. W Polsce zwyczajowo do wielkanocnego śniadania zasiadano dopiero po rezurekcji. Tak się dzieje obecnie w wielu domach. Obfitości jadła na stołach ludzi zamożnych nie da się opisać w paru zdaniach, ale i ubodzy starali się o wystawność wielkanocnego stołu. Cóż zatem jedzono? Tradycyjnie podawanymi podczas świąt potrawami były: kiełbasa z gorczycą, chrzan, jaja, masło. U bogatych mieszczan można było spotkać na stołach całe prosięta, wędzone szynki, modelowane z masła baranki, kołacze z miodem, placki, babki, makowce, owoce. Wróćmy do baranka. Wielu z nas robi go z masła i dziś, wypełniając przedtem starannie drewnianą formę barankową.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.koty-i-psy-wojna-trwa.pun.pl www.panorama.pun.pl www.pokemonmistrzgry.pun.pl www.transnowak.pun.pl www.dill.pun.pl