Potrawy

FORUM KULINARNE.

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2008-11-21 12:46:02

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Sposób żywienia osób z cukrzycą powinien opierać się na zasadach racjonalnego żywienia osób zdrowych, czyli dieta cukrzycowa powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach i ilościach.


  *

      O bardzo regularnym spożywaniu posiłków (5 - 6 w ciągu dnia), zawsze o tych samych, stałych porach. Dzięki większej ilości mniejszych posiłków unika się uczucia głodu, a wzrost stężenia cukru we krwi, jaki normalnie następuje po jedzeniu, będzie mniejszy.
    *

      Każdego dnia poszczególne posiłki powinny mieć zbliżony skład - pomocą służą tabele wymienników pokarmowych.
    *

      W diecie należy uwzględnić dużą ilość niskokalorycznych warzyw - około 500- 600 g dziennie - dzięki czemu dieta osoby z cukrzycą, może nosić znamiona diety stosunkowo niskokalorycznej, ale jednocześnie objętościowej - przy spełnieniu oczywiście pozostałych kryteriów.
    *

      Spożycie owoców nie powinno przekraczać około 300 g dziennie - ze względu na szybkość wchłaniania zawartych w owocach węglowodanów i wyższą niż w przypadku warzyw kaloryczność. Należy pamiętać o wliczaniu owoców do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych.


A co dalej ?


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#2 2008-11-25 13:06:51

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Co można jeść....

    * PIECZYWO

bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.

    * MAKARONY

sporządzane z małą ilością jaj.

    * MĄKA

pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.

    * KASZA

jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.

    * MLEKO

świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.

    * SERY

chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.

    * JAJA

1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.

    * MIĘSO

chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.

    * PODROBY

płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.

    * RYBY

chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.

    * WĘDLINY

chuda szynka, polędwica, parówki chude.

    * MASŁO

świeże, ale nie za dużo.

    * ŚMIETANA

z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.

    * INNE TŁUSZCZE

masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).

    * ZIEMNIAKI

gotowane, pieczone w łupinkach, puree.

    * WARZYWA I OWOCE

kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).

    * SŁODYCZE

krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.

    * PRZYPRAWY

cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#3 2009-01-11 13:24:52

potrawa

dieta

Zarejestrowany: 2008-11-20
Posty: 68

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

A czego nie wolno jeść ?...oj sporo


Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.


http://potrawy.blogspot.com/

Offline

#4 2010-03-06 21:22:33

Lena BARN, Roma

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

CUKRZYCA typu 2. Można ją  POKONAĆ !!
Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają TRZUSTKI.
Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu.
Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

Mając cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
Dostosowanie się do tabel ZALECANE i DOZWOLONE pozwala w kilka DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!
Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani powietrze, ani woda mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować OD ZARAZ !!

Zobacz też; CUKRZYCA typu 2.
__Książka; _pt._______:  PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______:  http://www.magdalirl.com.pl/

#5 2010-07-26 22:19:06

Gabriela

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Mam 75 lat od paru lat walczę z cukrzycą typu 2 może już jestem w takim wieku że nie mogę sobie uzmysłowić pewnych spraw związanych z cukrzycą.Jestem Osobą otyłą niedawno przeszłam koronografie nie mogę sprostać diecie i wiecznie podjadam oraz nieregularnie się odżywiam.Coraz częściej mam poczucia głodu i poziom cukru wraz z zjedzeniem posiłku zostaje podwyższony do niebezpiecznej granicy Jak mam zacząć z tym wszystkim walczyć.

#6 2010-07-30 20:11:07

Anna, W-wa

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Gabriela napisał:

Mam 75 lat od paru lat walczę z cukrzycą typu 2 może już jestem w takim wieku że nie mogę sobie uzmysłowić pewnych spraw związanych z cukrzycą.Jestem Osobą otyłą niedawno przeszłam koronografie nie mogę sprostać diecie i wiecznie podjadam oraz nieregularnie się odżywiam.Coraz częściej mam poczucia głodu i poziom cukru wraz z zjedzeniem posiłku zostaje podwyższony do niebezpiecznej granicy Jak mam zacząć z tym wszystkim walczyć.

Koniecznie zadzwoń sobie do IRL KRAKÓW.
Posty powyżej, tam znajdziesz telefon. Wszystko MERYTORYCZNIE i uprzejmie Ci wyjaśnią. Wiek 75 lat to dopiero 15 lat drugiej połówki. Zadzwoń do Nich, a potem zdrowiej żyj.
Pozdrawiam Cię. Anna z W-wy

#7 2010-09-10 21:35:17

Anna PHELPS, Łódź

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

M. MONTIGNAC. Był otyłym francuskim POLITOLOGIEM !!
BH.505.
Zobacz też: MONTIGNAC w TVN. 

Wpisz sobie w Google ____: wprost.pl/ar/?O=90310

1. _ADRES_: http://www.wprost.pl/ar/?O=90310

2. _ADRES_: http://wiadomosci.onet.pl/1624855,2678,1,niesmiertelny_montignac,kioskart.html

#8 2011-01-18 09:28:41

Dieta cukrzycowa

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

potrawa napisał:

Co można jeść....

    * PIECZYWO

bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.

    * MAKARONY

sporządzane z małą ilością jaj.

    * MĄKA

pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.

    * KASZA

jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.

    * MLEKO

świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.

    * SERY

chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.

    * JAJA

1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.

    * MIĘSO

chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.

    * PODROBY

płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.

    * RYBY

chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.

    * WĘDLINY

chuda szynka, polędwica, parówki chude.

    * MASŁO

świeże, ale nie za dużo.

    * ŚMIETANA

z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.

    * INNE TŁUSZCZE

masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).

    * ZIEMNIAKI

gotowane, pieczone w łupinkach, puree.

    * WARZYWA I OWOCE

kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).

    * SŁODYCZE

krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.

    * PRZYPRAWY

cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.

#9 2011-01-30 14:00:45

ewa

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Bułka paryska dozwolona to paranoja przecież ona jest tylko z białej pszennej maki!!!

Rozmawiałam z profesorem z instytutu zastosowałam się do wskazówek, nie są odpowiednio dopracowane.
Chleb w tej postaci jest nie zjadliwy!!!
Wystarczy ugotować 1/4 części tych kasz zajmuje to rano niedużo czasu nastawiając jak tylko się wstanie zanim się przygotujemy do śniadania kasze są już gotowe. Wystarczy doprawić upie placki w wafelnicy wychodzą smaczne zgrabne chlebki  które można wziąć ze sobą do pracy i nikt się nie będzie z człowieka śmiał.
Jedzenie w nocy pomarańczy to paranoja, potem kwaśno w ustach i zgaga pali!!!
Zjedzenie pół kilo kiszonej kapusty na obiad przez 5 dni doprowadziło mnie do choroby żołądka!!!
Nie można wszystkich segregować do jednej szufladki.

#10 2011-02-12 23:46:55

Gabriela

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł

#11 2011-02-16 20:30:38

cukrzyca

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

potrawa napisał:

Co można jeść....

    * PIECZYWO

bułka paryska, grahamka, pszenne jasne lub razowe, chleb chrupki, pumpernikiel.

    * MAKARONY

sporządzane z małą ilością jaj.

    * MĄKA

pszenna, pytlowa, razowa, ziemniaczana, kukurydziana, ryżowa.

    * KASZA

jęczmienna, ryż, płatki owsiane, kasza manna, płatki kukurydziane, gryczana.

    * MLEKO

świeże, jogurt bez cukru, kefir, przetwory z mleka, odtłuszczone 0,5%, 0,1%, ew. 1,5%.

    * SERY

chude twarogowe, homogenizowane, topiony i żółty ser w ograniczonych ilościach.

    * JAJA

1-2 tygodniowo, żółtka ograniczać, jaja gotowane.

    * MIĘSO

chude, cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób(gotowane), kura, kurczę, perliczka, indyk, gołąb.

    * PODROBY

płucka, serca, wątroba, móżdżek ograniczamy.

    * RYBY

chude: dorsz, szczupak, pstrąg, karaś, karmazyn, lin(gotowany), leszcz, sandacz.

    * WĘDLINY

chuda szynka, polędwica, parówki chude.

    * MASŁO

świeże, ale nie za dużo.

    * ŚMIETANA

z małą zawartością tłuszczu w ograniczonych ilościach.

    * INNE TŁUSZCZE

masło roślinne: ograniczone ilości, oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).

    * ZIEMNIAKI

gotowane, pieczone w łupinkach, puree.

    * WARZYWA I OWOCE

kalafiory, kapusta, brukselka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusowe, owoce dzikiej róży, jabłka, marchew, dynia, sałata zielona, fasola szparagowa, papryka, ogórki, rzodkiew, szczypior, seler, cebula, arbuz, wiśnie...(nie za dużo owoców).

    * SŁODYCZE

krakersy bez cukru, herbatniki bez cukru.

    * PRZYPRAWY

cynamon, gożdziki, skórka cytrynowa, pomarańczowa, sok z cytryny.

#12 2011-02-27 14:49:07

bettiblue

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Te wszystkie sasady oczywiście są..słuszne i nawet przynoszą efekt. Niestety mam tylko JEDNo zastrzeżenie.... TE chlebki sa..niesmaczne,albo  spróbujcie jesc kasze gryczaną na sniadanie. Efekt murowany- spadek cukru i uunurmowanie jego poziomów- jestem tylko bliska strzelenia sobie w łeb od jedzenia tych ...zdrowych świństw Nic smacznego co daje przyjemnosc konsumpcji - wole przejśc na zywienie w tabletkach  i sie nie mordować . jestem na skraju depresji zywieniowej

#13 2011-03-12 23:41:00

dieta typu 2

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

Gabriela napisał:

Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł

#14 2011-03-12 23:41:38

dieta typu 2

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

dieta typu 2 napisał:

Gabriela napisał:

Mam duża prośbę czy tutaj moglibyście sporządzić jadłospis dla cukrzyka typu 2 tygodniowy bardzo was oto proszę nie wiem co jeść a taki jadłospis na pewno by pomógł

#15 2011-08-04 18:17:45

witoldt

Gość

Re: CUKRZYCA- co można, a czego nie można jeść

potrawa napisał:

A czego nie wolno jeść ?...oj sporo


Cukier, miód, sztuczne środki słodzące, ciasta, czekolada, chałwa, sękacz, cukierki, lody, dżemy, konfitury, soki owocowe, mleko pełne, śmietana, tłuste żółte sery, napoje słodzone z dodatkiem pełnego mleka - jogurty, tłuste mięsa, baranina, kiełbasy wieprzowe, salceson, parówki, kiszka, słonina, boczek, smalec, nerki, płuca, owoce morza, gęsi, kaczki, majonez, frytki, chipsy, ziemniaki smażone owoce w cukrze i kandyzowane, owoce suszone, orzechy, napoje alkoholowe, konserwowane owoce, galaretki, kisiel i budyń z cukrem, owoce o dużej zawartości cukru - banany, winogrona, gęste, tłuste i zawiesiste zupy, zaprawiane zasmażkami, śmietaną, ostre przyprawy - ocet musztarda, papryka, mocna herbata i kawa w większych ilościach.

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
jak sprawdzic cewke zaplonowom twoezymy textdraw samp jak wykonać drzewo genealogiczne skrypt do walenia gdy stoi 3 potworki i 1 tattoo kotwica